Akadémiai nanojárat: indul a Nanobusz!

Víztaszító labirintusban száguldó esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben számoló futópad - ilyen és ezekhez hasonló érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA interaktív, mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatja be. A Magyar Tudományos Akadémiaelnöke az Akadémia székháza előtt indította hároméves országjáró körútjára a NANOBUSZ-t.

„A nanotudomány korunk kulcstechnológiája, amely méltán áll az érdeklődés középpontjában: nagyszerű felfedezésekhez segíti a kutatókat, érdekes jelenségekkel kápráztatja el az érdeklődőket és közvetlen hasznot jelent a gazdaságnak" - jelentette ki az Akadémia előtt tartott bemutató sajtótájékoztatón Pálinkás József. Az elnök a XXI. század egyik nagy lehetőség előtt álló területének nevezte a nanotechnológiát, amelynek fejlődése forradalmasítja a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a gyártási módszereket, az elektronikát és a textilipart. Mint hangsúlyozta, a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézete, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet nemcsak tudományos pontossággal, hanem látványosan és érdekfeszítően mutatja be a fizika, a kémia, a biológia, az informatika valamint a mérnöki ismereteket is alkalmazó, rohamosan fejlődő tudományágat, amelynek művelői egy szabad szemmel láthatatlan világban dolgoznak. A nanotechnológia világa ugyanis a milliméter milliomodrészének megfelelő mérettartomány, amelyben az anyagok fizikai tulajdonságai jelentősen módosulnak. A nanovilág működését fotókkal, szemléletes szerkezetekkel, különleges mikroszkópokkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel, játékos és interaktív eszközökkel bemutató NANOBUSZ a kutatóintézeti innováció várhatóan sok fiatal érdeklődésére számot tartó eredménye. Elindításával az Akadémia középiskolások számára országszerte megteremti a játékos, szellemi izgalmakkal teli tanulás lehetőségét, kalandossá és színessé teszi a természettudományok oktatását, a hétköznapok közelségébe hozva a kutatások eredményeit.


„A tudomány mozgásban" - a harminchat négyzetméteres NANOBUSZ-on a nanotechnológia egyik vívmányaként ismert LED-ek világítanak, padlózata különleges antibakteriális burkolatú, áramellátásának egy részét napelemek biztosítják. A tervek szerint az egykori tömegközlekedési eszközből átalakított jármű a következő három évben ötven helyszínre is eljut, minden olyan magyarországi településre, ahol van középiskola.

A NANOBUSZ-ra "felszállva" másként fogjuk látni a minket körülvevő, megszokottnak hitt világot. A látogató szeme elé azonnal a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú lebegő részecskék látványa tárul. Az interaktív kiállításon olyan kísérletek elvégzésére, rendhagyó tanórák szervezésére is lehetőség nyílik, amelyeket az iskolák felszereltsége nem mindenütt tesz lehetővé, és amelyek a felfedezés élményét, a tanulás közös örömét adhatják mindazoknak, akik utasai lesznek az akadémiai NANOBUSZ-nak.

A mintegy harmincöt millió forintos költséggel és négyezer ötszáz kutatói munkaóra ráfordításával megépült NANOBUSZ létrehozását az Euronanoforum 2011 nemzetközi szervezőbizottsága, a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Unió 7-es Keretprogramja mellett a magyar versenyszféra is jelentős mértékben támogatta, köztük a Suntec Solution Hungary Kft is.

Forrás: MTA hírek